Translate

Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Τα Θαλάσσια Σύνορα & ο Υποθαλάσσιος Πλούτος της Ελλάδος !

Ακούμε για την υπεράσπιση των Χωρικών Υδάτων, την  Ελληνική Υφαλοκρηπίδα, την Α.Ο.Ζ. και τις Γκρίζες Ζώνες, τον όρο Navtex.

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία χρησιμοποιώντας Πολιτικοί και Πολίτες αυτούς τους όρους, καθώς μιλούμε και για το Διεθνές Δίκαιο που ορίζει αυτούς τους όρους,  τις σχέσεις και συμβάσεις μεταξύ γειτονικών Κρατών.

Τι είναι όμως όλες αυτές οι ορολογίες, που συχνά αναφέρονται και παίρνουμε θέση για τις κινήσεις της εκάστοτε Κυβέρνησης  ή των όποιων Κυβερνώντων.. ?


Διαπιστώνεται η έλλειψη γνώσης από τους περισσότερους, και αυτό είναι φυσικό να συμβαίνει από την μία, αλλά από την άλλη,
το ενδιαφέρον είναι Εθνικό για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα που ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα της Πατρίδος, πιστεύοντας ότι μπορεί να χάσει κάποιο μέρος της Πατρίδος του!

 Διαβάζοντας τα πάρα κάτω,

ίσως να ξεδιαλύνετε που ξεκινούν και που τελειώνουν κάποιες έννοιες, που μπορεί να έχετε διάχυτες στο μυαλό σας.

Έτσι θα μπορείτε να καταλάβετε, τι ακριβώς απειλείται και τι όχι !

Εν ολίγοις θα δούμε και θα διαπιστώσουμε, ότι

όλα γίνονται για όσα υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και ότι υπάρχει σ’ αυτή, από αυτά που ζουν και αναπτύσσονται στο θαλάσσιο περιβάλλον, ψάρια, μαλάκια, κοχύλια, όστρακα, σφουγγάρια κλ.. μέχρι αυτά που κρύβονται στο υπέδαφος, ο ορυκτός πλούτος, Υδρογονάνθρακες, φυσικό αέριο, πετρώματα κλ.. !

¨Τα Χωρικά μας Ύδατα¨ !

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),

είναι γνωστά,  ως Αιγιαλίτιδα Ζώνη, όπου αποτελούν την  φυσική επέκταση της Εθνικής Κυριαρχίας της  χώρας, που ορίζονται οι ακτές της και επεκτείνονται προς την θάλασσα, όπως ορίζει ο Ο.Η.Ε. (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών)   

Περιλαμβάνει τα θαλάσσια ύδατα, τον βυθό, το υπέδαφος και τον εναέριο χώρο, ως τμήμα του Εθνικού Εδάφους της, με δικαίωμα άσκησης Πλήρους Κυριαρχίας.

Με απόφαση του Ο.Η.Ε., τα Χωρικά Ύδατα εκτείνονταν στα 3α Ναυτικά Μίλια μέχρι το 1936, ενώ μετά διευρύνθηκαν στα 6 Ναυτικά Μίλια, όπου και υιοθέτησε και η Ελλάδα.  

Το 1994 σύμφωνα με νεότερη απόφαση του Ο.Η.Ε., το Διεθνές Δίκαιο και Δίκαιο της Θάλασσας,  τα Χωρικά Ύδατα  διευρύνθηκαν στα 12α  Ναυτικά Μίλια.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε
ότι με βάση του Άρθρου 3, των αποφάσεων – συμβάσεων του Ο.Η.Ε. η διεύρυνση των χωρικών υδάτων αποτελεί απόφαση του κάθε κράτους, χωρίς να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη των γειτονικών χωρών ή της Διεθνούς Κοινότητας.

Να θυμίσουμε, 
ότι η Τουρκία με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης  το 1995, έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει με  Casus Belli, θεωρώντας αιτία πολέμου την διεύρυνση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Από πλευράς της Ελλάδος, οι Ελληνικές Κυβερνήσεις  μέχρι και σήμερα δεν έχει ενεργοποιήσει  αυτό το αναφαίρετο δικαίωμά της.

Η σημερινή Κυβέρνηση, θα έλεγα πως είναι υποχρεωμένη να ενεργοποιήσει ! 

_

¨Υφαλοκρηπίδα¨ !

Το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας ορίζει από το 1980, ο  Ο.Η.Ε. την  Υφαλοκρηπίδα του Κράτους, με ακτίνα 200 Ναυτικών Μιλίων από την ακτή, ενώ μπορεί να φτάσει και μέχρι τα 350 Ναυτικά Μίλια από την ακτή.

Κάθε Νησί,  Βραχονησίδα,  Νησίδα, Σκόπελος  και βράχος που περιβάλλεται από θάλασσα, ενώ δεν καλύπτονται από το χειμέριο κύμα, διαθέτουν κι αυτά υφαλοκρηπίδα.

Στο Δίκαιο της Θάλασσας, με το Άρθρο 121, το 1982,

ο Ο.Η.Ε. εξαιρεί  βραχονησίδες, βράχους κλ.. που δεν διατηρήσουν ανθρώπινο πληθυσμό ή αυτόνομη οικονομική ζωή, καλλιέργεια ή κτηνοτροφία και αποκλείει το δικαίωμα της υφαλοκρηπίδας, ενώ διαθέτουν Χωρικά Ύδατα – Αιγιαλίτιδα Ζώνη !

Η Υφαλοκρηπίδα έχει μεγάλη οικονομική σημασία,

αφού σχετίζεται με ότι ζει και μεγαλώνει στον βυθό της θάλασσας και την εκμετάλλευση του υπεδάφους της και του ορυκτού πλούτου, με ότι συνεπάγεται αυτό !  

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του 1982, που ορίζεται από τον Ο.Η.Ε.  το παράκτιο κράτος έχει συγκεκριμένα κυριαρχικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας.

Να σημειωθεί, ότι

τα παράκτια δικαιώματα του Κράτους ανήκουν αυτοδίκαια σε αυτό,
ανεξαρτήτως από την τήρηση οποιωνδήποτε δηλώσεων, οριοθετήσεων και διατυπώσεων.
Ανήκουν αποκλειστικά στο Κράτος ακόμα κι αν δεν τα ασκήσει και δεν δικαιούται κανένα άλλο κράτος να τα ασκήσει, έχοντας Κυριαρχία !
Όταν η υφαλοκρηπίδα ενός κράτους  συναντάται με την υφαλοκρηπίδα ενός δεύτερου κράτους, τότε θα πρέπει να υπάρξει διακανονισμός μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.
_

Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη – Α.Ο.Ζ.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη του Ο.Η.Ε. , το 1982, που ορίζει το  Δίκαιο της Θάλασσας, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη θεωρείται η θαλάσσια έκταση εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας από το νερό και τον άνεμο. 

Η Α.Ο.Ζ. εκτείνεται πέραν των χωρικών υδάτων μιας χώρας στα 200 Ναυτικά Μίλια από την ακτογραμμή, ενώ  αποτελεί απλό κυριαρχικό δικαίωμα, το οποίο αναφέρεται στη δικαιοδοσία του παράκτιου κράτους, με την επιφάνεια της να ανήκουν στα  Διεθνή Ύδατα.

Άρα λοιπόν, έχουμε τα Χωρικά Ύδατα ή  Αιγιαλίτιδα Ζώνη, που επεκτείνεται κατά 6 ή 12 Ναυτικά Μίλια , που είναι, αν θέλετε υποσύνολο της  Υφαλοκρηπίδας, δηλαδή η Υφαλοκρηπίδα εμπεριέχει τα Χωρικά μας Ύδατα και θα μπορούσαμε να πούμε, ότι και Υφαλοκρηπίδα είναι υποσύνολο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (Α.Ο.Ζ.)

Το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας παραπέμπει σε διατάξεις που αφορούν την Υφαλοκρηπίδα, η οποία εάν είναι μέρος της Α.Ο.Ζ., διατηρεί την αυτοτέλεια της σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση του υπεδάφους,  γι' αυτό απαιτείται οριοθέτηση και των δύο αυτών θαλασσίων ζωνών.

Η Α.Ο.Ζ. είναι μία αποκλειστικά νομική κατασκευή σε αντίθεση προς την Υφαλοκρηπίδα, για την οποία ο νομικός ορισμός, που ισχύει πλέον, συνυπάρχει δυστυχώς με παλαιότερες αντιλήψεις γεωλογικής προέλευσης,

σύμφωνα με τις οποίες η Υφαλοκρηπίδα αποτελεί τη φυσική προέκταση του χερσαίου εδάφους της χώρας υπό την επιφάνεια της θάλασσας.

Το επιχείρημα αυτό χρησιμοποιούν οι Τούρκοι παραβλέποντας, ότι ο ορισμός της Υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας  είναι νομικός όρος και όχι γεωλογικός. 

Μία επιπλέον διαφορά μεταξύ Υφαλοκρηπίδας και Α.Ο.Ζ.  είναι , ότι

η Υφαλοκρηπίδα υφίσταται αυτόματα, χωρίς την αναγκαιότητα καμιάς ενέργειας από το παράκτιο κράτος, ενώ η Α.Ο.Ζ. δεν υπάρχει, εάν δεν κηρυχθεί.
_

¨Γκρίζες ζώνες¨

Είναι μια μονομερής διατύπωση της Τουρκίας και της πολιτικής που εφαρμόζει  σταθερά περιγράφοντας  νησίδες του Αιγαίου και ύδατα όπου η Τουρκία αμφισβητεί την Κυριαρχία της Ελλάδος, χωρίς να έχει καμιά νομική υπόσταση.

Αυτό είναι φυσικό η Ελλάδα να το θεωρεί από μέρους της Τουρκίας, ως μια απειλή των Κυριαρχικών δικαιωμάτων της, έχοντας η Τουρκία επεκτατικές διαθέσεις.   

Τα Σύνορα κάθε χώρας και εν προκειμένω, τα Θαλάσσια, ορίζονται από τις πάρα πάνω Διεθνείς Συμβάσεις του Ο.Η.Ε., όπου και απορρέουν και τα δικαιώματα τους, τα οποία η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί.   

_

¨Navtex¨

Προέρχεται από τους όρους Navigational  Telex !

Το Navtex αποτελεί στοιχείο της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Προειδοποίησης Πλοήγησης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού & Διεθνούς Υδρογραφικού Οργανισμού.
Πρόκειται για μια υπηρεσία εξαγγελιών για ναυτιλλόμενους με πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν όσοι ταξιδεύουν στις θάλασσες, όπου εκπέμπονται από ειδικούς σταθμούς της ξηράς και λαμβάνονται από  τα πλοία αυτόματα με τηλετυπικό τρόπο, για την κάλυψη των γραμμών και θαλάσσιων περιοχών που κινείται η ακτοπλοΐα.
_

Βλέποντας τον χάρτη και κατανοώντας τους πάρα πάνω όρους που ορίζονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις του Ο.Η.Ε., τότε μπορεί ο καθένας να βγάλει ασφαλέστερα τα συμπεράσματά του.


Γράφει ο Αντώνης Λουκόπουλος